вторник, 14 августа 2012 г.

Аналіз роботи дошкільних навчальних закладів

     Мережа дошкільних навчальних закладів залишалася без змін. На серпень 2012 року заплановане відкриття після реконструкції  8 груп ДНЗ №14. На даний час здійснюється укомплектування закладу обладнанням, меблями.
      Матеріально-технічна база дошкільних навчальних закладів задовільна. Стан будівель і приміщень в цілому відповідають державним санітарним нормам облаштування й утримання ДНЗ.
   Поточні ремонти проводяться щорічно частково за бюджетні кошти та за кошти добровільних батьківських внесків.
    Потребують капітального ремонту з  установленням  нового ігрового обладнання. спортивні майданчики  ДНЗ №11, №12, №21, №17. Необхідна заміна бесідок (ДНЗ №11- 3 бесідки, побудова 1 –ДНЗ №12). Потребує капітального ремонту  пральна кімната ДНЗ №10 з  терміновою заміною обладнання. Є необхідність поновлення ДНЗ  дитячими  меблями,  іграшками, канцтоварами, фізкультурним обладнанням.
     Кадрова проблема залишається,  а саме  недостатність педагогічних працівників з вищою педагогічною освітою зі спеціальності «Дошкільна освіта. Дошкільне виховання».
У ДНЗ працюють  педагоги з кваліфікацією - вчитель початкових класів, вчитель української мови та літератури, інші.
   Визначена потреба в кадрах на новий навчальний рік. А саме:
-          ДНЗ №8 -  1 музичний керівник, 1 вихователь, 1 вихователь-методист;
-          ДНЗ №10 - 1 музичний керівник;
-          ДНЗ №11 - 1 вихователь;
-          ДНЗ №12-  2 вихователя,  1 інструктор з фізкультури.
    МОН молоді та спорту України розглядається питання щодо скороченого терміну перепідготовки на безоплатній основі та отримання другої вищої освіти педагогам, які прийняті на роботу у ДНЗ після 2001р. без відповідної освіти
    Педагоги  мають можливість удосконалювати свою фахову майстерність на курсах підвищення кваліфікації при ООІУВ. 
    Курсова перепідготовка педагогічних кадрів, атестація проводилась  відповідно плану-графіку.
     Навчально-виховний процес у дошкільних навчальних закладах здійснюється за Базовою програмою розвитку дитини «Я у Світі».З нового навчального року у роботу ДНЗ  буде здійснюватися впровадження програми розвитку дітей старшого дошкільного віку «Впевнений старт».
   ДНЗ забезпечені навчально-методичною літературою та довідковою літературою за Базовою програмою. За рахунок бюджетних коштів передплачуються фахові періодичні видання.
     Свою діяльність  дошкільні навчальні заклади здійснювали  відповідно до річних планів роботи.
  Методична робота у ДНЗ проводилася відповідно до  наказу по відділу освіти Іллічівської міської ради №254-а від 23.09.2011р. «Про організацію методичної роботи ДНЗ у 2011-2012н.р.».  Були проведені всі заплановані заходи.
    Особливо вдалим  вважаю організацію та проведення:
-          08.11.2011р.  на базі опорного ДНЗ 8 семінару-практикуму з питань ЦЗ(ЦО) та БЖД на тему: «Психологія поведінки людини в умовах загрози надзвичайних ситуацій»;
-          23.11.2011р.  на базі  ДНЗ №11 - семінару-практикуму на тему: «Сендплей – як розвиток творчості та навчання дітей»;
-          29.03.2012р. психолого-педагогічного семінару «Гіперактивність старших дошкільників» на базі ДНЗ №10
-          05.04.2012р.  семінару-практикуму «Майбутні першокласники» на базі ДНЗ №12.
-          24.04.2012р. семінару-практикуму «Через красу - до творчості» ДНЗ №21.
      Згідно з планом роботи  протягом жовтня - грудня місяця 2011 року вивчався стан роботи в ДНЗ з питання “Створення розвивального середовища для дітей в окремих групах та в ДНЗ в цілому.
    В ході вивчення було відзначено, що формуючи предметно - розвивальне середовище для дітей в групах вихователі дотримуються методичних рекомендацій  «Підбір і використання іграшок для дітей дошкільного віку» (лист МОН України від 18.07.2008р. №1/9-470) та вимог Базової програми розвитку дитини дошкільного віку «Я у Світі».
  Огляд групових приміщень  засвідчив, що у  групах створені функціональні куточки, осередки у  відповідності з призначенням, з урахуванням потреб, інтересів, віку дітей та пріоритетному  напрямку роботи закладу.  Вихователі особливу увагу приділяють створенню естетичного та  безпечного розвивального предметно-ігрового середовища.
    Облаштування групових приміщень відповідає педагогічним та санітарним  вимогам. Спостерігається перспектива розвитку, вдосконалення.
      З метою забезпечення наступності дошкільної та початкової освіти   протягом  березня - травня місяця 2012   року вивчався стан роботи в ДНЗ з питання -  «Забезпечення наступності в роботі з дітьми старшого дошкільного віку та початкової школи».
  В ході  вивчення було відзначено, що  в  кожному дошкільному навчальному закладі складено та узгоджено  план роботи дошкільного закладу та загальноосвітньої школи, який передбачає спільну  роботу в трьох основних напрямках: співпраця педагогічних колективів, взаємодія дитячих колективів, спільна робота з батьками майбутніх першокласників.
     Однією з проблем  визначена проблема вступу дітей  до початкової школи з 6 років.
Більшість дітей старших груп добре володіє програмним  матеріалом, підготовлені інтелектуально, але не в усіх сформована мотивація до навчання у школі, де хто з дітей  недостатньо посидючий, психологічно не готовий  до школи.
  У ДНЗ продовжують функціонувати так звані  підготовчі групи  для дітей сьомого року життя. Доречно залишити дитину у дошкільному навчальному закладі ще на рік,  якщо дитина перебуває на Д- обліку з приводу будь-якого захворювання.
    Існуюча мережа дошкільних навчальних закладів не повною мірою задовольняє потреби населення. На черзі для отримання місця у ДНЗ перебуває 576 осіб від  3-х до 5 років.  528 дітей віком від 2-х до 3-х років. З них отримають місця: 128 дітей ясельного віку та 388 дітей віком від 3-х до 5 років. З метою корекції фізичного розвитку дітей дошкільного віку збережена мережа спеціальних груп – 4 логопедичні групи дошкільного підрозділу НВК (62 дитини) та 3 зорові групи (45 дітей) ДНЗ №10. Визначилася потреба в місцях у спеціальних групах  дошкільного підрозділу НВК, а саме для дітей 2009-2008 року народження.
        У січні місяці 2012 р під час проведення серпневої педагогічної конференції  відбувся  «Ярмарок педагогічних ідей – 2012». Були представлені 11 творчих робіт  педагогічних працівників ДНЗ.  Нагороджені: дипломами:  І ступеню – Боровська Олена Миколаївна, завідуюча ДНЗ №11 «Лялечка», за творчу роботу: Портфоліо - «Еколого - валеологічне виховання через пошуково - дослідницьку діяльність у дошкільному навчальному закладі»,  Денисова Любов Григорівна, вихователь-методист ДНЗ №21 «Журавлик» за роботу «Планування за Базовою програмою «Я у Світі» та програмою «Впевнений старт»  Диплом ІІ ступеню за роботу «Космос» - Денисова Л.Г. Диплом 3 ступеню отримали - вихователь ДНЗ №12 Мар`ян І.В. за роботу «Ознайомлення дітей старшого дошкільного віку з працею дорослих», та практичний психолог Буракова К.В. ДНЗ №21 за роботу «Психологічний вплив ефектів мультиплікації на емоційну сферу дітей дошкільного віку».
    19 травня 2012 року відбувся  обласний ярмарок педагогічних ідей. Нагороджені грамотами управління освіти і науки Одеської обласної державної адміністрації - Денисова Любов Григорівна, вихователь-методист ДНЗ №21, Гайванюк Діна Ростиславівна, музичний керівник ДНЗ №11.
     За результатами проведення обласного етапу конкурсу на кращий Інтернет-сайт дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) №11 «Лялечка» визначено переможцем.
   З 80 дошкільних навчальних закладів усіх регіонів, які брали участь у конкурсі, журі відібрало 19 кращих сайтів ДНЗ, на жаль,  не один сайт ДНЗ Одещини не увійшов у фінал конкурсу.
 До 1 вересня 2012 року планується підключення до мережі Інтернет всі ДНЗ.
      У 2011р. Боровська О.М.,  завідуюча ДНЗ №11 брала участь у Ювілейному Всеукраїнському конкурсі освітніх технологій  та отримала  диплом МОНмолодьспорту України за ІІ місце, як автор матеріалу «Формування еколого - валеологічної компетентності дошкільників через пошуково-дослідницьку діяльність в природі». Досвід роботи відомий не тільки у місті, а також  в області, Україні.
     Аналізуючи визначені завдання роботи ДНЗ на  новий навчальний рік вважаю, що завдання відображають  конкретні проблеми ДНЗ, спрямовані  на реалізацію пріоритетних напрямків у роботі.
    Виходячи з аналізу роботи за минулий навчальний рік та орієнтуючись до вимог сьогодення,  дошкільні навчальні  заклади у новому навчальному 2012-2013 році   спрямують свої зусилля на вирішення таких  пріоритетних напрямків:
-           збереження та зміцнення фізичного, психічного та духовного здоров`я дітей,
-          створення здоров`язберігаючого середовища у кожному дошкільному закладі,
-          100% охоплення дітей 5-річного віку дошкільною освітою;
-          використання у педагогічному процесі сучасних освітніх технологій,
-          зростання майстерності педагогів, впровадження кращого педагогічного досвіду в освітньо-виховний процес,
-          питання наступності в роботі ДНЗ та початкової школи,
-          організація співпраці дошкільного закладу та сім`ї.
-          створення сайтів ДНЗ.
    У  2012 році Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України організовує всеукраїнські конкурси: Всеукраїнський конкурс освітніх технологій – 2012»,  «Кращий сайт дошкільного навчального закладу», «Дитячий садок майбутнього», «Вихователь року».
     27 вересня 2012 року у місті Києві буде проводитися Всеукраїнський День дошкілля.
 У рамках підготовки до проведення зазначеного заходу до управління освіти і науки Одеської облдержадміністрації надані необхідні  матеріали:  Кращий ДНЗ міста – ДНЗ №11, та кращий фахівець педагогічної майстерності – вихователь ДНЗ №21 Батуліна Е.А.



Спеціаліст відділу освіти                                                  Т.І. Рабович

2012р.

Комментариев нет:

Отправить комментарий